Wat kan ik besparen?

In uw bedrijf is er wellicht veel te winnen op gebied van duurzaamheid en besparen.  Wilt u verduurzamen, maar weet u niet waar te beginnen? Of wilt u besparen op de energierekening maar lijkt dit een onmogelijke taak? Dan is het tijd voor actie. Wat zijn de mogelijkheden?

Energie opwekken voor uw eigen bedrijf en op uw eigen bedrijfsdak?
Het dak van uw eigen bedrijf leent zich (in veel gevallen) uitstekend voor de plaatsing van zonnepanelen. Hierin zijn twee varianten, afhankelijk van uw precieze situatie:

  1. Heeft u een elektrische kleinverbruiksaansluiting (kleiner of gelijk aan 3x80A), en een jaarverbruik van minder dan 30.000 kWh? Dan is het waarschijnlijk rendabel om zelfstandig zonnepanelen aan te schaffen en hiermee voor uw eigen gebruik stroom op te wekken.
  2. Indien u beschikt over een grootverbruikersaansluiting (groter dan 3x80A), dan kunt u wellicht gebruik maken van de SDE+ subsidieregeling, waardoor u een vaste vergoeding ontvangt voor iedere kWh die uw zonnepanelen opwekken.

Flink op de kosten besparen met led-verlichting
U kunt flink op de bedrijfskosten besparen door uw verlichting te vervangen. Niet alleen omdat led-verlichting energiezuiniger is maar vooral ook omdat de verlichting minder onderhoud vergt. De lampen gaan ongeveer 50.000 branduren mee tegenover 20.000 branduren voor TL verlichting. Led-verlichting is minder vermoeiend voor de medewerkers omdat de verlichting hoog frequent is. Dat betekent fittere mensen en minder ziekteverzuim. Ook wordt ervoor gezorgd dat er voldoende licht is (volgens NEN norm) en wordt de lichtkleur aangeboden die past bij de functie van de ruimte. Een kantoor vraagt immers om ander licht dan een winkel of een garagebedrijf.